2012. szeptember 1., szombat

Speakers' Corner - Szónokok sarka


   Annyi más mellett, személyes tapasztalatom alapján, azt gondolom a Parkinson kór komplex kezelésének a kórházi megvalósításában, kivitelezésében is volna mit tanulnunk egyes skandináv országoktól, mint ahogy az angoloktól sem ártana átvenni, magyarosan lekoppintani – legalább internet szintjén – valamiféle Hyde Parkos ( Speakers' Corner ) Szónokok Sarkát.

      Gondoljunk csak bele milyen jó volna a mai igencsak szigorú megkötéseket tartalmazó média törvény mellett egy olyan hely a magamfajta pógároknak’, ahol mindenki elmondhatná szabadon (természetesen minden trágárságot és beteg gondolatot mellőzve) a véleményét országunkkal kapcsolatban. És hovatovább talán még meghallgatásra is találna, hiszen azt gondolom, minden problémát meg lehetne (tudjuk, ez a valóságban sajnos nem így működik) oldani értelmes emberi párbeszéddel, ahol ugyanúgy volna helye a nem brutalitásból eredő indulatoknak, „szónoki hévnek” is. ( Lázítás és korábban elbukott, „gyilkos eszmék” hirdetése is természetszerűleg kizárva. )

      No és brit módra a mindenkori királyunkat sem volna szabad kritizálni, éppen ezért bárki mást, vagyis jelen pillanatban mindenkiről, és mindenről mondhatnánk szerény, kulturált véleményt.

      Persze azzal is tisztában vagyok, az angol mentalitás és a történelmük is teljesen különbözik a miénktől, ezért az ötletem kivitelezése, helyesebben az utána történtek sem biztos, hogy eredménnyel járnának magyar viszonylatban. Maximum arra volna jó, hogy egyfajta szabad szólásszabadságot biztosítva a magyarságnak, (itt is kihangsúlyoznám a normális emberhez méltó stílust és viselkedést) a politikai elit is jobban látná a mai közállapotokat, a dolgozó polgárok szintjén felmerülő mindennapi problémákat, avagy igényeket is.

        Mind ehhez természetesen az is kellene, hogy a mindenkori politikus bagázs érdemlegesen befogadó, segítőkész hallgatóvá váljék, ugyanis azt gondolom, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül, nagy ívben tesznek az „egyéni érdekek” a kisebb vagy nagyobb közösségek érdekeire.

         Azt is mondhatnám, a pénz és vagyon utáni erőteljes hajsza kivétel nélkül átformál minden egyes embert. Az alsóbb rétegek a megélhetésük biztosítása miatt tévednek néha rossz útra, a felső százezret ellenben a még nagyobb, könnyen megszerezhető vagyon megszerzése alakítja át önző, öncélú, önérdekű emberré.  

         Magyarul az a helyzet, az említett politikai elit (a polgármesterektől az országgyűlési képviselőkön át egészen a miniszterekig) a különféle „köznép” számára fenntartott Media csatornákon (TV, világháló, nyomtatott sajtó stb.) keresztül csak azokkal a szimpatizánsokkal hajlandó kommunikálni, akik szemellenzőt húzva magukra csak dicsőíteni, magasztalni tudják a mindenkori rendszert és a hatalmon lévőket.

         Pedig nagyon jól tudja mindenki, hogy a kritika az lehet pozitív és negatív is, ám mégis a hibáiból sokkal többet tanul az ember, mint abból a gusztustalan, szándékosan ferdítő, ködösítő, egymásnak uszító majmolásból, ami szerintem itt az 1989-es rendszerváltás óta megfigyelhető.

         Avagy tényleg azoknak lesz igaza, akik azt tartják, háború nélkül legalább egy emberöltőnek el kell telnie ahhoz, hogy itt kivétel nélkül minden téren teljesen pozitív irányt vegyen fel országunk…..? Azt gondolom igenis mindent, de minden konfliktust, nézeteltérést, problémát meg lehetne oldani, véres ütközetek nélkül, normális emberi kommunikációval, de mindehhez, mint minden eredményekkel kecsegtető párbeszédhez minimum két egyenrangú fél szükségeltetik.

 Ez az őszinte véleményem a képzeletbeli magyar „Szónokok sarkában”JJJ

   Talán még annyit hozzáfűznék az ominózus örmény zászlóégetés kapcsán, amelynek - biztos vagyok benne - még számos verzióban hallani fogjuk a (meg)magyarázatát hogy a magyar zászló (természetesen minden nemzet zászlajánál így kellene legyen) csakis a magyar embereké pártállástól, államformától és felekezeti hovatartozástól függetlenül..... ezért a lobogónkon nincs helye, és soha nem is volt semmiféle magyar címeren kívüli jelképnek, persze megint más kérdés, hogy egyes pártok anno az ősi címerünket alakítgatták a saját (párt)ízlésük szerint.     

       Miután ez utóbbiról leszoktak kedves politikusaink, rászálltak országunk nevének buzerálásához, talán abból a megfontolásból, hogy egy ország nevének szó szerint minden áron utalni kell arra a mindenkori politikai csürhe bandára, aki aktuálisan éppen hatalmon van. Ez szerintem, már ha csak az anyagi vonzatát nézzük, iszonyatosan nagy hiba és pazarlás, nem is beszélve arról, hogy a név változtatás nem jár sem földrajzi hely változással, sem pedig életszínvonal (maximum a politikai elitnek) növekedéssel..................

        Mikor jövünk rá végre, hogy az országunk irányítását kivétel nélkül minden téren szakemberek kezébe kellene adnunk, nem pedig magukat Isteneknek, vagy királyoknak képzelő politikusoknak, akik - tisztelet a kivételnek – kisstílű, nagyban játszó megélhetési bűnözők, ahol a jelszó: "Kéz kezet mos!"
 
( Milyen érdekes, és talán nem is véletlen a "magyaráz" igében a "magyar" főnév sem:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése